Waar op te letten
Daar zit je dan in je uppie aan de waterkant, en nu?
Mijn manier van voorbereiden gaat als volgt;
-- Ik gebruik mijn onthaakmat om goed het midden te vinden t.o.v mijn camera. Bij onderstaand voorbeeld heb ik ook mijn hengel set-up gebruikt om de goede hoogte te bepalen.
-- Als afstand gebruik ik altijd 1,5 meter, deze afstand ligt tussen mijn steun met camera en het hart (midden) van mijn onthaakmat.
-- Als je met je camera goed het midden hebt gevonden, kan je daarna de juiste hoogte gaan instellen door simpelweg foto's te nemen waar je zelf ook op staat.
-- Is dit gelukt, dan ben je er eigenlijk klaar voor om met een vis te poseren.

   
Foto's om het bovenste verhaaltje te verduidelijken
Als karpervisser heb je genoeg tijd om onze visstek eens goed te bekijken en op zoek te gaan naar leuke achtergronden om met onze eventuele vangsten op de foto te kunnen.
Denk aan bomen, struiken, rietkragen, open stukken, bivy, paraplu, het te bevissen water, enz, enz.
De onderste karper ving ik eind september en fotografeerde ik deze met verschillende achtergronden en licht invallen, waardoor ik duidelijk verschillende foto's kreeg.
Door te variëren krijg je foto album een leuke afwisselende inhoud en dat is zeker het overwegen ervan meer dan waard.

              
Blijf variëren met de aanwezige achtergronden en licht invallen.
Daar ligt hij dan op je onthaakmat, wat dan?
-- Als eerste moet je altijd het welzijn van de vis als hoogste prioriteit nemen. Neem nooit te grote risico's, houd de karper nooit langer dan noodzakelijk op de kant en zorg dat je altijd genoeg water klaar heb staan om over hem heen te gooien.
-- Als ik van mijn onthaakmat weg moet (
om bijv. mijn ontspanner te bedienen) dan sla ik altijd mijn onthaakmat om de karper heen. Dit doe ik om de karper rustiger te houden en om hem beter te beschermen als hij onrustig word op de mat terwijl ik de camera bedien.
-- Ontspanner bediend !, dan heb ik 10 seconden de tijd voordat de foto genomen word. Dit lijkt weinig, maar als je voor jezelf meetelt dan zal je merken dat het langer duurt dan je denkt. Ik moet wel bekennen dat een grotere vis  moeilijker te doen is in deze 10 seconden, maargoed geloof me ook dat lukt je.
-- Hou je vis altijd zo laag mogelijk boven je onthaakmat (
ga nooit staan met een karper, want de weg terug naar je onthaakmat is dan  te lang, wanneer hij onrustig wordt
) en als hij toch niet mee wil werken, laat hem rustig liggen en gooi weer water over hem heen zodat hij weer wat rustiger wordt en probeer het gewoon opnieuw.
-- Na een vijftal foto's moet het klaar zijn en gaat de karper terug in zijn element. Ook nu gebruik ik mijn onthaakmat om de karper te transporteren. Ga alsjeblieft niet lopen met een karper in je handen, bij mij is dat ook bijna één keer fout gegaan. Maar gelukkig ging toen alles maar NET goed en kwam de karper in het water terecht, ik moet er niet aan denken als ........

 
Onthaakmat omslaan.                               Blijf rustig als de karper nog niet wil          In de onthaakmat terug naar het water
Dit waren maar een paar simpele tips en zijn ook alleen maar bedoeld om je op weg te helpen om een foto te maken van je gevangen vis met behulp van je zelfontspanner op je camera.
Het bovenste is in ieder geval een goede basis (
ook voor de vis) en daarna kan je op je eigen manier verder gaan specialiseren in het facet van alleen karpervissen en foto's nemen.